SELEKTÖR MAKİNALARI DAĞITILDI

19.06.2017
 
 
 
Bolu İl Özel İdaresi finansmanı ile temin edilen 11 adet selektör makinasının ilçelere dağıtımı Vali Aydın Baruş’un da katılımıyla törenle yapıldı. Selektör makinalarının 3 tanesi merkez ilçeye diğer 8 tanesi ise ilçe müdürlüklerine teslim edildi. 
 
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törene Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Bolu Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, İlçe Kaymakamları, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, AK Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay, bazı daire müdürleri ve çiftçiler katıldı.
 
Proje bilgilendirme konuşmasını yapan Veteriner Hekim Kamil Çağrı Bardaş, selektör makinalarının görevi ve işlevi hakkında bilgiler vererek, “Selektör makinesinin görevi; tohum içindeki yabancı maddeleri temizlemek, sınıflandırmak ve ilaçlamaktır. Bu makineler sayesinde, sağlıklı ve ilaçlanmış hububat tohumu kullanarak, Sürme, Rastık ve Septorya (yaprak leke hastalığı) gibi hastalıkların sebep olduğu kayıplar ortadan kalkmış olur. Ayrıca selektörle yabancı otların tohumdan ayrılarak zirai mücadele girdilerinde tasarruf sağlanmış olur. İlimizdeki hububat üreticisinin ekeceği tohumun ekim öncesinde elenip ilaçlanarak yabancı maddelerden temizlenmesi saf tohumluk açısından önemlidir. Saf tohumluk ise diğer koşulların sağlanması şartıyla kaliteli ürün demektir. Bunun önemini biliyoruz. Hububat, İlimizde üretimi yapılan tarım ürünleri içerisinde ekiliş alanı bakımından birinci, üretim miktarı ve değeri bakımından ise patatesten sonra ikinci sırada almaktadır. İlimizde yaklaşık 65.958 hektar alanda 208.658 ton hububat üretimi yapılmaktadır. Bu üretim yapılırken çiftçimizin ihtiyaç duyduğu en önemli girdi, tohumdur ve her yıl yaklaşık olarak 13.000 ton kaliteli buğday tohumuna ihtiyaç duyulmaktadır. İleri yıl ekilen tohumluğun 700 ton kadarı sertifikalı olmakla birlikte, %90'ı (12.300 ton) çiftçinin geçen yıldan kalan tohumudur. Sertifikalı tohumun pahalı olmasından dolayı çiftçimiz, sertifikalı tohumluk kullanmak yerine genellikle önceki yıl elde edilen mahsulü tohumluk olarak kullanmaktadır. Tabi mahsulün içerisinde yabancı ot tohumu bulunması ve hastalıklarla bulaşık olması muhtemeldir.
 
“6 BİN TON HUBUBATIN TEMİZLENEREK İLAÇLANACAK”
 
İl Özel İdaresinin finansmanıyla temin edilen 11 adet selektörün her biri, saatte 1 ton tohum temizleme kapasitesine sahiptir. Her ilçeye birer, merkez ilçeye ise (kapasite fazla olduğu için) 3 adet olarak dağıtılacak olan bu selektörler ile hasadı takip eden sezonda yaklaşık 6.000 ton hububatın temizlenerek ilaçlanması ve tohumluk vasfına ulaştırılması hedeflenmektedir. Bu miktar ihtiyaç duyulan tohumluğun (12.300 ton) yaklaşık yarısını karşılamaktadır. Kalan kısım ise mevcut çalışmakta olan selektörlerle karşılanacaktır. Bu proje ile alman selektörlerle merkez ve ilçelerimizde yaklaşık 10.000 çiftçimize hizmet götürülmesi planlanmaktadır. İlimiz genelinde Pas hastalıkları yaygın olarak görülmekte, bölgesel olarak da Sürme, Rastık ve Kök Çürüklüğü hastalıkları zararlara neden olmaktadır. Önceki yıl Septorya Yaprak Leke hastalığı İlimiz genelinde tüm önleme çalışmalarımıza rağmen %15 zarara neden olmuştur. Geçen yılda Sarı Pas etkili olmuş ve %12'in üzerinde zarar meydana getirmiştir. Selektörler sayesinde ilaçlama yapılarak bu hastalıklar önlenecektir. Ayrıca yabancı ot tohumlarının temizlenmesi verim ve kaliteyi artıracaktır. Bu selektörler sayesinde İlimizin ortalama hububat veriminin artması sağlanacaktır. Verimdeki her yüzde bir oranındaki artış ilimizde en az 2.000 ton ürün artışı demektir ve bunun da parasal karşılığı yılda 1,5 milyon lirayı geçmektedir. İlimiz genelinde selekte edilmiş olan tohumluğun kullanılması ile %3 ila 5 oranında üretim artışı beklenmektedir. Üretim artışının milyonlarla ifade edilebilen parasal değeri düşünüldüğünde, selektörler için harcanan 256.355 TL'lik rakamın küçük kaldığı ve projenin daha ilk yıldan kendini amorti ettiği görülmektedir.
 
İL MÜDÜRÜ TAŞ YAPTIKLARI ÇALIŞMALARI AKTARDI
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş ise müdürlük olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek,  “Göreve başladığımız günden bu yana teknik ve özverili çalışmalar neticesinde pek çok gelişmeler kaydettik Kısaca bahsetmek gerekirse son beş yıl içerisinde yapılan proje ve çalışmaların sonucunda; Personel sayısı %50, Hizmet Binalarının Kullanılabilir Kapalı alan miktarı %50, Araç sayısı iki kat, görevlerde yapılan yol miktarı %200 (eskisinin 3 katı), Suni tohumlamada buzağılama oranı %50,  fuarlara ve teknik gezilere giden çiftçi sayısı 4-5 kat, gece eğitimleri iki kat,  gıda denetim sayısı 3 kat artırılmış, Denetim başına düşen ceza miktarı 330 TL'den 52 TL'ye yani 6'da 1'e düşürülmüştür. Kolay hizmet birimini kurarak çiftçilerimizin işlemlerini tek bir birimden kolayca, vakit harcamadan gerçekleştirmeleri sağlanmıştır, SMS servisini kurarak çiftçilerimizin gelişmelerden anında haberdar olması sağlanmıştır, Yıllık destekleme miktarı 22 Milyon TL'den 62 Milyon TL'ye çıkarılarak destekleme miktarı 3 katına çıkarılmıştır.” dedi.
 
“ÇİFTÇİLİK İLE UĞRAŞAN NÜFUSUMUZ DÜŞTÜ AMA ÜRETİMİMİZ ARTTI”
 
Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun 2002 yılından bu yana çiftçilik ile uğraşan nüfusun azaldığını ama üretimin fazlalaştığını belirterek, “Dün itibari ile meclis kapandı bu gün itibari ile ise, İl Özel İdarenin hem de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün yaptığı bir faaliyet te daha birlikteyiz. Bir faaliyet te daha birlikteyiz dememin sebebi son 15 seneye baktığımızda hem Türkiye’de hem de Bolu’da yaklaşık 4 kat büyüyen bir sektörle karşı karşıyayız 2002 yılında nüfuzumuzun %25 tarım ile ilgilenirken şu anda ise %9 uğraşıyor. Köyden kente göç oldukça fazla. Nüfus azalınca tarımsal üretimde azaldı dene bilir ama 2002 den bu yana 3 kat bir artış var. Bunu birçok sebebi var sebeplerin başında ise derdi dinleyip o derde yönelik çözüm üretmek geliyor. Çiftçinin sorunlarını dinlediğinizde bunlara nasıl çözüm bulabiliriz diye gayret ettiğimizde ortaya çok güzel projelerde çıkıyor.”
 
“SADECE BUĞDAY DEĞİL ALTERNATİF ÜRÜNLERE DE YOĞUNLAŞMALIYIZ”
 
İlimizde tarımla uğraşan çiftçi oranlarımızın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ama miras yoluyla toprak parçalanmasından dolayı çiftçinin gelirinin sınırlandığını ifade eden Vali Baruş,  “Bugün yağmurlu ve bereketli bir günde sizlerle bir araya geldik, verimli bir çalışma için bir aradayız. Bu berekete tabi bizim kendi çalışmalarımızla üretimi arttırmamız için çalışmalıyız. Bugün bu ortak çalışmanın eserini görüyoruz. İlimizde buğday verimini nasıl arttırırız düşüncesi ile yol çıkarak bu şekilde bir proje gerçekleştirdik. Eskiden buğday eleme selektörleri vardı ama çok basit makinelerdi. Diğer taraftan da bu selektör makinesinden istifade edemeyen çok çiftçimiz vardı. Şu anki makinalar modern ve hızlı çalışan makinalar. Bu selektörler sayesinde çiftçimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız ve üretimi arttıracağız. İlimizin üretiminin bu makineler sayesinde tohumlar arasına yabancı maddeler katılmadan çok daha yukarılara çıkacağını düşünüyorum. İlimizde yaklaşık 65 bin hektar buğday üretimi yapılıyor, bu üretimi daha da fazla artırmamız gerekiyor. İlimiz tarım alanlarının yarıdan çoğunda buğday tarımı yapılıyor ki iklim de buna müsait. Bunun için hububat tarımı yoğun olarak ilimizde yapılıyor. Fakat topraklarımızın miras yoluyla aşırı derece bölünmesi nedeniyle çok fazla büyük parçalı topraklar olmaması, çiftçilerimizin bu topraklar üzerinden sağlamış olduğu geliri sınırlandırıyor. Onun için bizim bu geliri azami derecede artıracak çalışmalara, yaptırımlara yönelmemiz lazım.  Bu arttırmanın bir bölümünü bu makinalardan yararlanarak yapacağız. Ziraat Odalarımızın da desteği ile çiftçilerimiz ortak bir şekilde bu makinaları kullanıp üretimlerini ve gelirlerini artıracaklardır.
 
“ÇİFTÇİMİZ BİZİM GÖZÜMÜZÜN NURUDUR”
 
Esas üretimi yapan, memleketin kalkınmasına katkıda bulunan kesimin çiftçiler olduğunu ifade eden Bolu Valisi Aydın Baruş, “Diğer projelerimiz için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Yapılan birçok proje var, değişik projeler üstünde çalışıyor ve bizler de bunları teşvik ediyoruz. Sadece buğday değil alternatif ürünlere de yönelmemiz gerekmektedir. Örneğin ilimizde üretilmesi mümkün olan baklagiller, nohut, mercimek türü ürünlere yönelmek önemli. Diğer taraftan kinoa gibi yağlık ayçiçeği gibi alternatif ürünlerin teşvik edilmesi çok önemli.  Bu alanlarda da çalışmamız devam ediyor, yardımlarımız olacaktır. Özel İdare olarak 2017 yılında tarıma 440 bin TL yaklaşık desteğimiz var ve ileriki yıllarda çiftçilerimize desteklerimiz devam edecek.  Çünkü çiftçimiz bizim gözümüzün nurudur. Esas üretimi yapan, memleketin kalkınmasına katkıda bulunan kesim çiftçilerimizdir. İlimiz nüfusunun % 25’e yakını hala kırsal alanda tarımsal faaliyetlerle uğraşıyor. Türkiye geneli % 15’lere düştü ama ilimizde hala tarımsal kesim ciddi bir oran taşıyor. Bu oranda da onların geçimine ciddi katkı sağlamak hepimizin görevi. Bu çalışmayı gerçekleştiren, emek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
 
MAKİNALARIN DAĞITIMI YAPILDI
 
Yapılan konuşmaların ardından ise selektör makinalarının ilçelere dağıtımı yapıldı.
 
İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN DİĞER PROJELERi NELER?
 
Diğer taraftan ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün önemli 5 projesi daha programa katılanlara aktarıldı. Projeler hakkında katılımcılara bilgiler veren Veteriner Hekim Kamil Çağrı Bardaş:
"Kullanılmış Zirai Mücadele İlaç Ambalajlarının Toplatılması Projesi" kapsamında 1.040 adet ilaçlama pompası dağıtarak 41.600 adet atık ilaç kutusunun doğaya zarar vermeden toplanmasını sağlandık.
 
"Patates Güvesi Feromon Tuzak Alımı Projesi'yle Patates üretiminde Entegre Mücadele etmeyi ve Bolu Patatesinin kalite ve itibarını korumayı amaçladık. Bu kapsamda çiftçi eğitimleri ve tuzak kullanımlarına başladık ve devam ediyoruz.
 
"Toprak Analizi Destekleme Projesi" kapsamında Özel İdare tarafından bu yıl 30.000 TL finansman sağlandı. %70 Destekli Toprak Analizi Projesi ile 20 w yılı için 58 TL olan analiz ücretini üreticilerimiz 17,40TL ödeyerek yaptırabileceklerdir. Bu projeden 739 üreticimiz faydalanacaktır.
 
"Teknik Gezi ve Eğitim Projesi" kapsamında tahsis edilen 30.000 TL kaynak ile 3 ayrı fuara 500 çiftçiyi götürme planlanmaktaydı. Şimdiden hedefi aştık ve şu ana kadar 1.000 kişiye ulaştık.
Tüm bu projelerin finansmanı için İl Özel İdaresi tarafından 2017 yılında kullanılmak üzere 440.000 TL ödenek tahsis edilmiştir.
 
Son olarak da arta kalan para ile Sayın Valimizin talimatlarıyla "Arı Keki Hazırlama Makinası Alımı Projesini" hazırladık ve onaya sunuyoruz. Türkiye’de başka bir örneği olmayan Arı Okulu projesini de bu vesileyle Bolu Belediyesi'nin yardımlarıyla hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda Mesciler Köyünde atıl olarak duran İlköğretim Okulunun tadilatı Bolu Belediyesi tarafından yapılmaktadır. “ dedi. 
 
 
 

Bizi Takip Edin

Tabaklar Mahallesi, İzzet Baysal Cd. No:2, 14100 Bolu Merkez/Bolu
0 374 215 37 60