Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı ile Ticaret İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası Mudurnu ilçesinde düzenlenen bir dizi etkinlik ile kutlandı. Düzenlenen programda, Şet kuşatma töreni yapıldı, Bolu İlinin Ahisi olarak seçilen Mustafa Pehlivan'aplaket takdim edildi.
Mudurnu ilçesinde düzenlenen programa Bolu Valisi Aydın Baruş, Mudurnu Kaymakamı Mehmet Rıdvan Doğan, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl,Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin Ayen, Mudurnu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Yaşlı, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin Ayenile Mudurnu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Yaşlı’nın, Atatürk Anıtına çelenk sunması ile başlayanAhilik Haftası kutlamaları Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının Okunmasının ardından, salon programı ile devam etti.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan salon programında ilk olarak konuşan Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin Ayen Ahilik ve Ahilik Haftası kutlamaları hakkında bilgiler vererek, "Ahilik, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin ve kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahilik, Türk milletinde yayılmış bulunan dini, mesleki karakterli birlikteliktir. Bu birlikler, başta mensupları olmak üzere, insanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma kurmaya çalışmışlardır. Ahilik kula kul olmadan çalışmayı, helal rızık kazanmayı, kimsenin hakkına tecavüz etmemeyi isteyen hoş görülü bir sistemdir" dedi.
Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl yaptığı konuşmasında, "Ahi teşkilatının vizyonu hep birlikte büyük hedeflere yürümek mantığınadayanır. Dünyaya düzen ve hizmet verme iddiasında olan Ahiler, misyonlarını, yerine getirebilmeleri için,önce kendilerinin mükemmel olmaları gerektiğinin bilincindedirler. Ahiliğin temel kuralı alın teriyle geçinmektir. Yardımlaşma ve toplum düzenini koruma ilkeleridir. Ahiler, satın alma işlerinde birlikte davranır, kazançlarının bir bölümünü paylaşırlar. Bozuk veya hatalı mal satmazlar. Fiyatları hep birlikte belirlerler. Meslek kurallarına uymayan üyeler, yalnızca teşkilattan çıkarılmakla kalmaz, mesleklerini bulundukları bölgede bir daha yapamazlar" ifadelerine yer verdi.
Ahilik geleneğinin sanat, ticaret ve diğer mesleki alanlarda güzel ahlakı, yardımlaşmayı, sevgi, saygı ve hoşgörüyü öne çıkarmakta olduğunu belirten Mudurnu Kaymakamı Mehmet Rıdvan Doğan, "Ahiliğin ana gayesi; zengin ile fakir, çalışan ile işveren, halk ile devlet arasında sağlam ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmek ve insanımızın manevî dinamiklerini zenginleştirerek ahlaklı bir toplum düzeni oluşturmaktır. Bir yandan dünya ile bütünleşme çabalarını sürdürürken, diğer yandan da milli kimliğimizi oluşturan değerleri muhafaza etmeye çalışan Ahilik Kültürü’nün taşıdığı evrensel değerler, bugün tüm medeni uygarlıkların ortak hedefleri arasındadır.Bugünün dünyasının, özellikle de bugünün küresel ekonomik sisteminin, ahilerimizden alacağı, ahilerimizden öğreneceği çok önemli dersler vardır. Hırs ve tamahın dünyamızı kasıp kavurduğu şu günlerde dünyanın ahilerimizden kanaati öğrenmesi gerekmektedir" dedi.
MUDURNU ESNAFINI TEBRİK EDİYORUM
Bolu Valisi Aydın Baruş da konuşmasında, "Bugün medeniyetimizin temel değerlerinden olan ve yüzyıllardır hayat anlayışımıza ve ticaret ahlakımıza yön veren en temel kurumlardan olan Ahilik Kültürü’nü yeni nesillerimize anlatmak ve aktarmak amacıyla kutlanan Ahilik Haftasını idrak etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.İlimizdeki kutlamaların, asırlardır Ahilik geleneğini ekonomik ve kültürel hayatında yaşatan Mudurnu İlçemizde kutlanması anlamlıdır. Mudurnu esnafımızı böyle köklü bir kültürü günümüzde de yaşatmaya devam etmesi ve ticaret hayatındaki ahlak ilkelerini yeni nesillerimize örnek bir şekilde aktarması nedeniyle tebrik ediyorum" dedi.
AHİLİĞİN KAYNAĞI FÜTÜVVETTİR
Ahiliğin günümüzde esnafa özgü bir kavram olarak algılanmakta olduğunun altını çizen Vali Baruş, "Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince de Ahilik akla gelmektedir.Ancak,bu kavramın günümüze ve geleceğe ışık tutan çok daha derin ve geniş anlamı da vardır.Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olmuştur.Ahiliğin kaynağı fütüvvettir. Fütüvvet; genç, yiğit, cömert demek olan “fetâ” kelimesinde türemiş olup gençlik, kahramanlık ve cömertlik anlamında bir kelimedir.Diğer taraftan Fütüvvet, “dünya ve ahirette halkı, nefsine tercih etmek”, “cömertçe vermek, başkasını rahatsız etmemek, şikâyet ve sızlanmayı terk etmek, haramlardan uzaklaşmak ve ahlâkî değerlere sahip olmak” diye tanımlanmıştır.12. yüzyılda Kırşehir'e yerleşen Horasan erenlerinden Ahi Evran(1171–1262)Horasan, Harezm ve Türkistan bölgelerinden gelen Türk esnaf ve sanatkârlarını, ahlak, yardımseverlik, konukseverlik ve sanat birleşimi olan ahi kuruluşu içinde birleştirip örgütlendirmiştir" ifadelerine yer verdi.
Vali Baruş konuşmasına şöyle devam etti; "Ahilik, toplumsal hayatımızda tarihi ve sosyo-ekonomik zorunlulukların ortaya çıkardığı mesleki, dini, ahlaki bir esnaf birliği kuruluşu olmakla birlikte; getirdiği değerler bakımından faziletli ve ahlaklı bir yaşamın esaslarını da ortaya koyar. Bu esaslardan en önemlilerini başlıklar halinde ifade etmek istiyorum.Erdem, fani dünyaya ait şeylerle övünmemek, böbürlenmemek. İrfan, doğru sözü hikmetle yoğurmak, ilmin özünü kavrayabilmek. Fazilet, kötülüğe ve kendini bilmezliğe iyilikle karşılık vermek. İhlas, açıkta ve gizlide Allah'ın emir ve yasaklarına uymak, inanç ve ibadetlerinde samimi olmak.Azim, inandığı davada kararlılık göstererek sonuna kadar mücadele etmek. Vefa, vadinde, sözünde ve sevgisinde vefalı olmak. Cömertlik, ikram ve kerem sahibi olmak. Adalet, hakkı korumak, hakka riayetle haksızlığı önlemek. Sabır, bela ve kötülüklere karşı sabırlı ve tahammüllü olmak.İffet, iyi huylu ve güzel ahlaklı olmak, işinde ve hayatında kin,çekememezlik ve dedikodudan kaçınmak. Cesaret, hak için hakkı söylemek ve hakkı söylemekten korkmamak. Kanaat, Aza kanaat etmek, çoğa şükretmek. Ahilere, ahi babalarınca yaptırılmış olan zaviyelere gitmeye başlayışlarının ilk günlerinde şu ana ilkeler öğretilirdi ki, bu ilkeler yüzyıllarca Türk toplumunun yaşam anlayışının ayırıcı nitelikleri halinde sürüp gelmiştir:Ahi olan kişinin üç şeyi hep açık, başka üç şeyi de hep kapalı olmalıdır. Yoksullara, düşkünlere yardım etmek için eli açık olmak,Konuk olmak ya da ondan bir şey istemeye gelenler içinKapısı Açık Olmak,Yoksullara, düşkünlere, konuklara yedirmek, açları doyurmak içinSofrası Açık Olmak,Kimsenin ayıbını görmemek, kimseye kötü gözle bakmamak için Gözü Bağlı Olmak,Kimsenin ırzına, namusuna, haysiyet ve onuruna kötülük etmemek içinBeli Bağlı Olmak,Kimseye kötü söylememek, kimse hakkında iftira etmemek, münafıklık, koğuculuk yapmamak için Dili Bağlı Olmak"
"Ahilik aynı zamanda; Anadolu'da birliği, refahı, toplum düzenini sağlayan ve halkın maddî, manevî tüm ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda teşkilatlanan sivil toplum kuruluşu olmuştur" diyen Vali Baruş, "Ahi zaviyelerindeki eğiticiler ahiler gençlere, ata binmek, sürek avına çıkmak, kılıç, ok ve kalkan kullanmak gibi şeyleri öğretirlerdi. Osmanlı Devletinde 1361 yılından önceki yıllarda ordu kurulmadan ya da ordu gücünün düşman saldırısına karşı koymaya yetmediğin de ahiler, silahlarına sarılıp atlarına binerek savaş alanlarında koşarlardı.Yine bu ahiler, pirler, yoldaşlar ve yol ataları gözetiminde, duygularını arındırmaya çalışan gençleri, zaviyelerde uyulan inançlara, kurallara alıştırmakla görevliydiler. Yine bu öğretmen ahiler, öğretmesi için yanına verilen gence dinî bilgileri, yükümlülükleri öğrettiği gibi, insanlık değerlerini uygulamalı olarak belletirlerdi. Ahilik Kurumunun banisi Ahi Evran ahlâk, konukseverlik, yardımseverlik ve sanatın karışımı olan ahiliği örgütleyerek onu, o denli saygın bir duruma getirmiştir ki dönemin emirleri, hükümdarları bile bu kuruma üye olmayı onur saymışlardır. Örneğin; Osmanlı hükümdarı Orhan Gazi ve oğlu birinci Murad Hüdavendigar ahidirler" ifadelerine de yer verdi.
AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASINI TEBRİK EDİYORUM
Bolu Valisi Aydın Baruş konuşmasını şöyle sonlandırdı; Toplumsal yaşamımızda çok önemli rol üstlenmiş olan Ahilik Kültürünü bugün de yaşatmak ve bu kültürün bize miras bıraktığı ilkeleri hayat düstüru olarak gelecek nesillere aktarmanın milli birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize ve dayanışma ruhumuza çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Ahilik Haftasını kutladığımız bugün vesilesiyle, Ahiliğin kurucusu olan ve bu teşkilata ismini veren Ahi Evran ceddimizi rahmetle anıyorum.Helal kazanç ve insanlara hizmet yolunda alın teri döken tüm esnafımızın Ahilik Kültürü Haftasını tebrik ediyorum"
Programda daha sonra ise ahinin aldığı eğitimin artık sona erdiğinin ve kişinin mesleğini yapabilecek birikime sahip hale geldiğinin ilan edilmesi için yapılan Şet Kuşatma töreni temsilen yapıldı.
Düzenlenen program Mudurnu Dumlupınar İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibi ve Bolu Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterilerinin ardından Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam etti.
Şiir yarışmasında birinci olan Mudurnu Ortaokulu öğrencisi Ceyda Muslu’nun ödülünü Bolu Valisi Aydın Baruş verdi. İkinci olan Mudurnu Abdurrahim Tırsi İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Oğuzhan Çelik’e, üçüncü olan Mudurnu Abdurrahim Tırsi İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Abdullah Yorulmaz’a, Kompozisyon yarışmasında birinci olan Bolu Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Elif Gücüyener’e, ikinci olan Mudurnu Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi Merve Uludağ ve üçüncüolan Mudurnu Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi Beyza Sarıcan’a da ödüllerini diğer protokol üyeleri verdi.
Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen salon programı Bolu Valisi Aydın Baruş'un Bolu İli Ahi’si seçilen Mustafa Pehlivan, Bolu İli yılın Yaşlı Esnafı seçilen Mehmet Gündüz, Bolu İli Yılın Kadın Esnafı seçilen Emine Şenkal, Bolu İli Yılın Genç Esnafı seçilen Yunus Emre Çınar, Mudurnu İlçesi Yılın Genç Esnafı seçilen Suat Karakan'a plaketlerini vermesi ile sona erdi.
VALİ BARUŞ, ESNAF DUASINA KATILDI
Ahilik Haftası kutlamaları için Mudurnu'ya giden Bolu Valisi Aydın Baruş, Mudurnu İlçesinde her Cuma günü düzenlenen esnaf duasına da katıldı.
Orta Çarşıda düzenlenen esnaf duasına katılan Bolu Valisi Aydın Baruş, Orta Çarşı esnaflarını da ziyaret ederek onlarla sohbet etti. Mudurnu esnafının işlerini soran Vali Baruş, "Allah işlerinizi açık etsin. Allah daha çok kazanç versin. Hayırlı işler" dedi.
Bolu Valisi Aydın Baruş daha sonra Mudurnu ilçesinde yüzyıllardır her Cuma günü Cuma salası verildikten sonra Orta Çarşı’da esnafın toplanması ile yapılan geleneksel esnaf duasına da katıldı.